I jakten på lägre elräkningar och miljövänligare energiproduktion har allt fler börjat få upp ögonen för solpaneler. Om du överväger solceller på villataket, kan du läsa vidare för några bra tips på vägen.
Bidrag solpaneler
Tidigare kunde man få ett bidrag som var riktat specifikt mot anskaffandet av solceller. Idag är bidraget ersatt av gröna skatteavdraget. Reglerna för det gröna skatteavdraget är ungefär de samma som för det mera bekanta ROT-avdraget. Du kan alltså nyttja ROT-avdrag för ett arbete på huset och Gröna avdraget för solcellerna.
Det bästa med Gröna skatteavdraget är att du kan få det till och med flera gånger per år. Du kan till och med få ett nytt skatteavdrag för utbyggnad av ett system du redan fått avdrag för.
Solcellsanläggning elräkning
Solcellerna börjar producera energi genast de är på plats och kopplade. Din elräkning kommer alltså genast att börja minska, om din förbrukning är den samma som förut. Avkastningen kan exempelvis vara 8 % av investeringskostnaden om året. Men då ska du komma ihåg att du också kan producera mera el än du använder och till och med tjäna på solpaneler Norrland i vissa fall. Dessutom innebär solcellerna vanligen en betydande värdeökning på huset. Vidare är det ju inte bara ekonomin som tackar, utan också miljön.
Kostnad solceller
Byggarbeten blir ofta billigare per kvadratmeter ju större yta du bygger. Detta gäller även solpaneler. För 100 000 kronor investerade kan du till exempel få 30 m² solpaneler som täcker energibehovet för en normalstor villa. Exempelvillan har en årsförbrukning på 5000 kWh.
Kom ändå ihåg att kostnaderna kan vara både mycket större och mycket mindre än så. Takets storlek, lutning, väderstreck och eventuell skuggning spelar stor roll. Dessutom kan du ha möjlighet att sälja elektricitet.
Idag hittar du lätta sätt att göra en kostnadsuppskattning online. Även om verktygen inte är exakta, så kan de ge en bra fingervisning. Med den informationen kanske det känns tryggare att skicka in offertförfrågan till olika företag du är intresserad av.